Alzheimer’a yakalanmamak için

Alzheimer, unutkanlık hastalığıdır. Fakat insanlar unuturlar bu nedenle her unutkanlık Alzheimer değildir. Unuttuğunuz bir olay ya da yer olduğunda paniğe kapılmak yersizdir.

Yapılan araştırmalarda, beynimizi ne kadar fazla kullanırsak Alzheimer riskinin de o oranda azaldığı ortaya çıkmıştır. Çünkü zihinsel egzersizler beyinde yeni devreler ve bağlantılar oluşturmaktadır.

Yaşımızın ilerlemesi ile birlikte vücudumuzda değişmeye başlar. Kaslar yavaş yavaş küçülür, organlarımız ve kemiklerimiz bozulmaya başlar. Beynimiz de bu değişimden etkilenir. 70-75 yıllık yaşam süren bir insanda beyinde %15-20 arası küçülme oluşur. Beyinde ki küçülme nedeni ile unutkanlıklarımız başlar. Buna yaşa bağlı unutkanlık denilmektedir. Bu gayet doğal olan bir süreçtir. Hafıza bir beyin özelliğidir. Öğrenilen her olay, bilgi önce kayıt edilir daha sonra kullanılmak üzere hatırlanır. Yakın, orta ve uzak olmak üzere üç farklı bellek yapısı vardır.

Yakın olan geçirdiğimiz dakikalar, orta olan aylar ve günler, uzak olansa yılları kapsamaktadır. Alzheimer hastalığında yakın bellek iyi çalışır. Orta bellek zamanla kaybedilir ve uzak bellek ise hastalığın ilk zamanlarında kaybedilir. Beynimiz, yeni elde ettiği tüm bilgileri eski bilgilerle ilişkilendirir ve bir arada tutar. Stres beynimizde yeni bilgilerin alınmasına engel olan başlıca etkenlerdendir. Stresli bir ortam ya da olay yaşayan insanlar, yüksek adrenalin sayesinde kayıt yapamaz hale gelirler. Ani şok durumlarında bazen olayları hatırlayamamızın nedeni de budur.

Yapılan araştırmalarda beynin stresten uzak , dengeli beslenme ve aktivite ile Alzheimer riski düşmektedir. Deniz ve deniz ürünleri, Omega3 yağ asitlerinin bol miktarda alınması beynin ve hafızanın güçlendiğini göstermektedir. Alzheimer hastalığının yaşla çok ilgisi yoktur. Genç insanlarda da görülmektedir. Bu nedenle beynimizi aktif tutmak çok önemlidir.

Alzheimer’a yakalanmamak için ; Bol bulmaca çözmek, her sabah aynı yoldan işe gitmemek, düşünmek, kitap okumak, tartışma programlarını seyretmek, fikir üretmek, film seyretmek gibi aktiviteler beyin sağlığımız için gereklidir. Uzmanlar erken yaşlarda sakin bir yaşama geçen insanları bu nedenle şiddetle uyarmaktadır.