Diş yüzeyinde, çiğneme yüzeyinde ve dişeti kenarı boyunca bakterilerden oluşan tabakaya “MİKROBİYAL DENTAL PLAK” adı verilir.
Diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının önlenebilmesi için bu MİKROBİYAL DENTAL PLAĞIN ağız ortamından uzaklaştırılması gerekir.
Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?
- Fırçalamada önemli olan fırçanın tüm diş yüzeylerine ulaşması ve dişetine zarar vermemesidir. Fırça başının büyüklüğü ağız yapısına uygun ve kıl uçları yuvarlatılmış olmalıdır.
- Diş fırçası diş-dişeti birleşimine 45 açıyla yerleştirilmelidir. Her diş fırça kaldırılmadan 7-8 kez dairesel hareketler yapılarak fırçalanmalıdır. Böylece dişetlerine masaj yapılarak kan dolaşımının hızlandırılması sağlanacaktır.
- Fırçalamaya alt ya da üst çenedeki büyük azı dişlerinin yanağa bakan yüzlerinden başlanmalıdır. Daha sonra dişlerin yanak-dudak yüzeyleri fırçalanmalı ardından dişlerin iç yüzeyleri ve çiğneme yüzeyleri fırçalanmalıdır.
- Alt ve üst çenede ön dişlerin iç yüzeyleri temizlenirken fırça dik olarak diş-dişeti birleşimine yerleştirilerek aynı işlemler tekrarlanır.
- Dişlerin çiğneme yüzeylerini temizlemek için ileri geri hareketlerle bu yüzey fırçalanmalıdır.
- Dilin fırçalanması ağızdaki mikropların sayısının ve ağız kokusunun azaltılmasında çok önemlidir. Dil dışarı çıkartılıp fırça arkadan öne doğru hareket ettirilerek dil yüzeyi temizlenmelidir.
İnceleme Bırak