Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. pH değeri 2 ila 3 arasındadır.
Limon içerisinde bulunan etken maddeler; D-Limone, sitrik asit, C Vitamini ( asorbik asit ) ağırlıklı olarak bulunur. Limon çeşitli alanlarda bir çok amaçlı kullanılır. Liümon çiçeği genellikle parfümeri sanayinde kullanılır.
Limonnun Faydaları
- Antioksidan özelliği vardır
- Kanser önleyici olarak kullanılır ( kanser hücrelerinin büyümesini engeller )
- Sindirim sistemi için çok faydalıdır
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır
- Bazı deri hastalıklarında iyileşmeye yardımcı
- Soğuk algınlığında, gribal enfeksiyonlarda tedaviye yardımcı
- Yüksek tansiyonun düşürülmesinde kullanılır
- İdrar söktürücü özelliği vardır
- Kan temizleyici olarak kullanılır
- Kolestrol seviyesini dengeler
- Kalbi güçlendirici etkisi vardır
- Zayıflamaya yardımcı olarak kullanılır
- Sivilcelerin tedavisinde kullanılır
- Limon cilt içinde güzellik kaynağıdır
Limon’ nun Zararları; Limon fazla miktarda yenildiğinde ani tansiyon düşmelerine sebep olabilir, asit miktarının fazla olması mide de ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayrıca fazla limon tüketimi diş eti kanamalarına yol açabilir.
Limon’nun Kullanım Şekli
Her gün sağlık için iki yemek kaşığı limon suyu içilmesi tavsiye edilir. Kalp için; limon kabuğu, limon çiçeği, limon yaprağı bal ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Sabah akşam bir tatlı kaşığı yenir. İshal için; Türk kahvesi ile karıştırılarak ya da sade olarak içilir. Böbrek için; limon kabuğu ile yenirse faydalı olur. Zayıflama için; her gün aç karnına içilen limon suyu zayıflamaya yardımcı olur.
Cilt temizliği için; yarım limonun suyu bir şişe soda ile yapılan karışımla cilt ( yağlı cilt ) sabah akşam silinir. Sivilceler için; sivilce üzerine limon suyu bir pamuk yardımıyla sürülür 20 dk sonra durulanır. Bu uygulama cilt lekerine ve akne izlerine de iyi gelir.
İnceleme Bırak