Romatizmadan korunma yöntemleri

Kaslarımızda ve iskelet sistemimizde, ağrı, şişkinlik ve hareket kısıtlaması yapan romatizma hastalığı ilerleyen dönemlerde şekil bozukluklarına kadar varan etkilere sahiptir.

İltihaplı ve iltihapsız olmak üzere iki grup altında olan yüzlerce şekli vardır. Bu iki grup içinde iltihaplı romatizma tedavisi en zor ve insana en fazla zarar veren türdür. Romatizma hastalığı için alınacak önlemler nelerdir? İşte liste ;

 

Fazla kilonuz varsa hemen kilo verin. Vücutta olan kilolar, belimize, bacaklarımıza ve dizlerimize iki katı yük olarak biniyor. Böylece eklemlerde çeşitli harabiyetlere neden oluyor. Kilo vermek, bu nedenle romatizmayı engellemenin başlıca önerisidir.

Ailenizde birinci derece yakınlarınızda romatizma rahatsızlığı geçiren varsa, mutlaka düzenli kontroller yaptırın. Genetik olarak pek çok romatizma çeşidi aile içinde kuşaklara geçebiliyor. Bu nedenle ailede romatizma geçiren varsa hayatınızda önlemler alın ve düzenli kontroller yaptırın.

Romatizmaya yakalanmamak için, beslenme düzenine dikkat etmek çok önemlidir. Bol Omega-3 ve omega6 almak romatizmayı engelliyor. Rafine şekerden uzak durmak, çok asit içeren yiyeceklerden uzaklaşın. Balık, yumurta, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı, kalsiyum ve C vitamini yemek romatizma hastalığını engellemektedir.

Yapılan araştırmalarda bağırsakları sorunlu olanlar ve gaz şikayeti çekenler romatizma hastalığına yakalanma riski yüksek olanlar. Uzmanlar bu nedenle günde 1.5-2 litre su içmenin gerekliliğini söylüyorlar.

Dişlerinize dikkat edin. Diş ve diş eti sorunları bağışıklık sistemini düşürerek romatizmaya davetiye çıkarıyor. Diş çürükleri, apseler, kanamalar hemen tedavi edilmelidir.

Soğuk ve nemli, rutubetli ortamlarda kalmayın. Soğuk ve nemli ortamlar romatizmanın tetiklenmesini sağlıyor. Travmalara ve yaralanmalara karşı dikkatli ve tedbirli olun.

Stresten uzak durun. Stres, bağışıklık sistemini etkileyerek ve sinir sistemini hızla uyararak hastalıklara karşı bizi dirençsiz bırakır.