Yaz aylarında ishal vak’aları hızla artar. Besinlerin hızlı bozulması, sıvı ihtiyacının artması ve sıcaklığın yüksekliği ile mikrop üremesinin çoğalması başlıca ishal nedenleridir. Özellikle küçük çocuklar için en tehlikeli hastalıklar arasında sayılan ishalden korunmak için belirli kurallar vardır.
Yapılan araştırmalarda yaz aylarında görülen ishal vak’aları, virüs, bakteri ve parazit bulaşmış ya da üremiş yiyecekler veya suyun ağız yolu ile alınması ile oluşuyor. Küçük çocuklar ve yaşlılar için çok tehlikeli olan bu hastalık, bakteriyel enfeksiyonlarla oluşursa yaklaşık 10-15 gün kadar sürmektedir. Normal şartlarda 1-2 gün kadar süren ishal, vücudun ani olarak ciddi su kaybına neden olur.
Çocuğunuz ya da ailenizden biri ishal olduysa, son 12-24 saat içinde ne kadar tuvalete çıkıldığı ve ne kadar dışkı yapıldığı mutlaka incelenmelidir ve bir hekime anlatılmalıdır. Bu bilgi ışığında hekim tedavi protokolü uygulayacaktır. Yaz aylarında olan ishalden korunmak için, temiz ve hijyenik gıda alımı yapılmalıdır. Bebeklerde anne sütü en büyük ishal nedenidir. Bu nedenle annelerin yediklerine dikkat etmeleri evlerinde hijyeni oluşturmaları gerekir.
İshalden korunmak için ; Şişelenmiş ve cam şişelerde olan suları tüketin. Açıktan su içmeyin. Çiğ meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayın hatta sirkeli suda bekletip, durulayın. Yiyeceğiniz yiyecekleri hazırlarken musluk suyu kullanıyorsanız mutlaka kaynatın ve öyle kullanın. Buzdolabında saklayacağınız besinleri saklama kaplarında muhafaza edin.
Derin dondurucudan çıkan besinleri hemen pişirin ve çözülünce tekrar dondurmayın. Yemek yemeden önce ve sonra mutlaka ellerinizi sabun ile yıkayın. Et ve süt ürünlerinde tarihi geçen paketleri kullanmayın. Tuvalet hijyenine önem verin. Sifon çekerken mutlaka klozet kapağını kapatın. Banyoda asla açıkta diş fırçası tutmayın. İshal vak’ası geçiriyorsanız bol sıvı alın ve hemen bir hekime başvurun.
İnceleme Bırak