Rezene bitkisi maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Bitkinin anavatanı Akdeniz ve Batı Asya’ dır. İçeriğinde uçucu yağları barındırıp, A, B, C ve E vitamini bulunmaktadır.
Kayalık ve kurak yerlerde daha çok yetişen rezene, sarı renkte çiçekler açıp, muhteşem bir kokuya sahiptir.
Rezene bitkisinin tohumları ise, protein ve yağ bakımından oldukça zengindir.
Rezenenin faydaları, Rezene neye iyi gelir
- İştah açar,
- Mide ve bağırsak gazlarının belirgin bir oranda azalmasında etkilidir,
- Balgam söktürücü ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Göze iyi gelir. Arpacık rahatsızlığının iyileşmesini sağlar,
- Anne sütünü arttırır,
- Kansızlığa iyi gelir,
- Cinsel gücü arttırır,
- Adet düzensizliğine iyi gelir.
Rezene bitkisi, az kullanıldığı zaman rahatlatıcı bir etki gösterir. Kullanım miktarınızı artırdığınız zaman rezene uyku getirir.
Rezene bitkisi nelere iyi gelir?
Çok yıllık, yaprakları ipliksi şekilde parçalı, çiçekleri sarı, meyveleri 5-10 mm boyunda ve 3,5 mm kalınlığındadır. Tadı tatlımsı ve yakıcıdır. rezeneBitkinin meyve ve yaprakları ezilirse anason gibi kokar. Olgun meyveleri baharat olarak kullanılır.
Rezene’ nin özellikleri ve iyi geldiği hastalıklar:
Yetiştiği yerler: Anayurdu Akdeniz olan rezenenin Orta ve Doğu Avrupa ile Balkanlar’da kültürü yapılmaktadır. Türkiye’de ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetişmektedir. Arapsaçı, irziyan, raziyane adlarıyla da bilinir.
Etken Bileşikleri: özellikle anetol ve fenkon açısından zengin olan uçucu yağ içerir.
Kullanım Alanları:
Sağlıkta: rezene, mide ve bağırsak hareketini artırır. Uçucu yağı düz kaslar üzerinde spazm giderici niteliktedir.
Bronş mukozası üzerine salgı artırıcı olarak etki eder, iltihap giderici özelliği de vardır, solunum yolları ve hazımla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır.
Çocuklarda iştah açıcıdır ve sindirimi kolaylaştırır. Balla karıştırılarak hazırlanan şurubu veya bonbon şekcri, (özellikle çocuklar için kullanılan) balgam söktürücü ve gaz gidericidir.
Yemeklerde: Meyvelerinden elde edilen su, göz banyosunda ve gargara suyu olarak kullanılmaktadır.
İzmir’de yaprakları ile genç sürgünlerinden yemeği ve lezzetli köftesi yapılmaktadır. Tohumları şarap yapımında kullanılır. Hem yaprağı hem de tohumu özellikle balık yemeklerinde yer alır.
Akdeniz mutfağı için değerli bir sebzedir, alkollü ve alkolsüz içeceklerde, fırın yemeklerinde, etlerde, şekerlemelerde, çikletlerde, dondurmalarda, pudinglerde ve çeşitli karışımlarında kullanılır.
İnceleme Bırak