Öfke kontrolü sağlamanın yolları incelendiğinde pek çok farklı yöntemin bulunduğunu görüyoruz ancak burada asıl önemli noktanın öfke kontrolü ve öfkelenmeye sebep olan davranışların yani tetikleyen faktörlerin bilinmesidir.
Öfke Kontrolü Sağlamanın Yolları
Bu sayede öfkeyi tetikleyen sebepler bulunarak bu sebepler üzerinden tedavi yöntemleri seçilmeli ve kişiye özel olarak sakinleştirme yöntemleri geliştirilmelidir.
Ancak bazı genel yöntemleri uygulayarak kontrolden çıkan öfke davranışını dizginleyebilmek mümkün.
Sizler için öfke kontrolü sağlama yolları ile ilgili araştırmalar gerçekleştirdik, birlikte inceleyelim;
Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?
Öfke kontrolü sağlamak her şeyden önce bu duygunun saldırganlığa dönüşmeden önce sakinleşmeyi sağlamak olduğunu unutmamalısınız.
Daha sonra pişman olmamak için sinir sisteminizi kontrol altında tutabilmek çok önemli bir yer tutuyor.
Öncelikle öfkeye neden olan faktörleri iyi bilmeli ve buna göre bir davranış biçimi benimsemelisiniz.
Öfkeye neden olan faktörler;
- Kıskançlık
- Endişe
- Acizlik
- İtilmişlik
- Korku
- Yalnızlık
- Yetersizlik
Yukarıda yer alan faktörler arasında sizi tetikleyen maddeyi bularak bunun üzerine bir savunma mekanizması gerçekleştirmek çok önemli.
Burada önceliğiniz öfkenizin yok olmasını sağlamak değil kontrol altında tutarak çevrenize zarar vermenize engel olacak düzeyde sabit tutmak olmalı.
Tüm insanların öfke sorununu çeşitli seviyelerde yaşadığını unutmadan öfkeyi yok etmek değil bu geçici duygunun kontrollü şekilde zarar vermeden ve zarar görmeden geçmesini sağlamalısınız.
Öfke kontrolü sağlamanın amacı nefretinizin kine dönüşerek saldırganlık olarak geri dönmesine izin vermeden nefret seviyesine ulaştığınızda derin bir nefes alarak…
Vücudunuzu stabil hale getirmelisiniz ve beyninize mantıklı düşünmek için bir ara vererek öfkenizin sabitlenmesini ve düşüş seviyesine geçmesini sağlamalısınız.
Öfkenin Neden Olabilecekleri Nelerdir?
Sinirinizi doğru şekilde kontrol altında tutamayacak olursanız özellikle saldırganlık seviyesine ulaşan öfke nöbetlerinde kendinizi ifade edemeyeceğiniz için haklıyken haksız duruma düşme ihtimaliniz çok yüksektir.
Bu durum çok kısa bir süre içerisinde öfkeniz sonlandığında pişmanlık duygusu olarak size uzun süreli psikolojik çöküntüler yaşatabileceği gibi çok şiddetli nöbetler ve saldırganlık sonrası yaşayacağınız sonuçlar depresyona kadar pek çok olumsuz durumu beraberinde getirebilir.
Öfke kontrolü sağlamak için aşağıda yer alan kontrol yöntemlerini uygulayarak sorumluluklarınızın bilincine varabilir..
Bu sayede olumlu duygularınızı açığa çıkararak kendinizi sağlıklı bir şekilde ifade edebilmeniz mümkün olacak.
Öfke Nasıl Kontrol Edilir?
* Öfkenizi kontrol etmenin yolları incelendiğinde öncelikle kendi farkındalığınızı yaratmanız gerektiğini unutmayın, ne istediğinizi bilin ve duygularınızı edindiğiniz tecrübeler ile tanıyarak hislerinizi kontrol altında tutmanın yollarını arayın.
Öfkeliyken olayları çarpıttığınızı ve sapkın bir şekilde abarttığınızı göreceksiniz. Olayları daha basit düşünmek ve sadece kendi açınızdan bakmamak öfkenin yarı yarıya hafiflemesini sağlayacaktır.
* Öfkelendiğiniz ortamdan kısa süreli olarak uzaklaşmak ve temiz hava alarak yeniden o ortama sakin kafayla geri dönerek olaylara yeni bir boyutla yaklaşmak sizi sakinleştirecektir.
Bu sayede sinirinizin sınırları aşarak saldırganlığa dönüşmesini engellemiş olacaksınız.
* Sinirlendiğinizde olayları kafanızda tartamadığınızı biliyorsunuz, bu sayede tek düze ve kendi açınızdan baktığınız tüm olaylarda karşı taraftan gelen fikirlerin sizi daha çok ..
Sinirlendireceğinizi ve öfke kontrolü sağlamak konusunda sizi çıkmaza sokacağını unutmadan iki taraflı bir düşünce sistemi geliştirmeli, karşı tarafın fikirlerini sakin bir şekilde dinleyerek mantık aramalısınız..
Hala kendinizin kesinlik derecesinde haklı olduğunu düşünüyorsanız, mantığınızla fikrinizi..
En ince ayrıntısına kadar karşı tarafa açıklayarak bazı otak noktalar belirlemeli karşı tarafı ikna ederek orta yolu bulmalısınız..
Aksi halde karşı tarafın sizi daha çok tetikleyeceği ve saldırgan yapıya doğru sürükleyeceğini unutmayın.
* Öfke kontrolü için nefes egzersizlerinin çok önemli olduğunu bilmelisiniz, bu sayede kalp atışlarınızı kontrol altında tutacak ve vücut ısınızı sabit tutabileceksiniz.
Kalbiniz daha hızlı attıkça vücut ısınız artacak ve öfkeniz kontrol dışına çıkma eğilimine geçecektir.
Bunun içn derin derin üç kez nefes almalı ve kendi kendinize sakin ol ve rahatla şeklinde terkinlerde bulunarak beyin mekanizmasına olumlu mesajlar gönderebilirsiniz.
Özellikle hayatınızda kayıplara neden olan bazı olaylar karşısında bu durumun değişimine katkıda bulunabilmek için sakin olarak düşünmeniz ve bu doğrultuda hareket etmeniz gerektiğini unutmayın.
Bu sayede mantıklı kararlar alabilecek ve en doğru şekilde olaylara karşı çözüm mekanizmanızı geliştirmiş olacaksınız.
Öfke kontrolü sağlamanın yolları ile ilgili tüm soru ve tecrübelerinizi yorumlar bölümünden bizimle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
İnceleme Bırak