“Toksoplazma gondii” adı verilen bir parazitin meydana getirdiği bir hastalıktır. Gebe bir kadın gebeliği sırasında toksoplazma paraziti ile enfekte olursa ve enfeksiyon anne karnındaki bebeğe geçerse “doğumsal toksoplazmozis” hastalığı gelişebilir, bazen düşüklere de yol açabilir.
Hastalığın belirtileri oldukça hafif seyretmekte hatta bazı kişilerde hiçbir hastalık belirtisi görülmez. Sık rastlanan belirtiler arasında lenf bezlerinin şişmesi, yüksek olmayan ateş, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kas ağrısı sayılabilir. Bu belirtiler genellikle 1-2 hafta içinde kaybolur.
Toksoplazma Nasıl Bulaşır?
- Çiğ veya az pişmiş enfekte etlerin yenmesi ile
- Enfekte gebe bir kadından fetusa placenta yoluyla
- Kan nakilleri ile
- Kedi ve köpek dışkıları ile bulaşmış gıdaların yenilmesiyle alınır.Kedile ve köpek dışkılarında bulunan enfektif kistlerin yiyecek ve içeceklerle beraber alınması ile bulaşabilir.
Toksoplazma Tanısı ?
Toksoplazmozisin tanısı ancak laboratuvar testleri ile mümkündür. Kan örneklerinde toksoplazmaya özgül antikorlar (Ig M ve Ig G) tespit edilebilir. Toksoplazma paraziti vücuda girdikten sonra 1-2 hafta içinde özgül antikorlar oluşmaya başlar.
Gebelikte Toksoplazma: Toksoplazmozis’in yenidoğanda harabiyet yapabilen bir hastalık olması ve belirtilerinin genellikle annede fark edilmemesi nedeni ile bütün gebe kadınların toksoplazma testi yaptırmalarında gerekmektedir. Bir kan testi ile toksoplazma antikorlarının varlığı gösterilebilir. Bu test gebeliğin mümkün olan en erken döneminde yapılmalıdır. Şayet sizde toksoplazma antikorları mevcut değilse gebelik sırasında toksoplazma enfeksiyonu geçirme riskiniz vardır. Bu durumda, 20-22.inci haftaya kadar enfeksiyonun bulaşıp bulaşmadığını kontrol için tekrar test yaptırmanız gerekir. Gebelikten önce oluşan enfeksiyon normal koşullarda fetusü etkilemez.
Yenidoğana Etkileri: Toksoplazmosis, fetüsde büyük zarar meydana getirebilir ve hatta fetüsün ölümüne neden olabilir. Doğumsal enfeksiyon belirtileri doğumda görülebildiği gibi bazen birkaç hafta veya birkaç ay sonra da görülebilir. Doğumsal enfeksiyonda hastalığın şiddeti annenin enfeksiyonu aldığı gebelik ayına göre değişir. Bazen bebekte felç, beyin hasarları, zeka geriliği, göz hastalıkları gibi ağır komplikasyonlara neden olabildiği gibi bazen de çok hafif belirtilerle hatta hiç belirtisiz doğan bebekler de görülebilmektedir.
Toksoplazmozis’in Tedavisi: Normal sağlıklı kişiler toksoplazma ile enfekte olduklarında tedavi gerekmeden enfeksiyon kendiliğinden geçebilir. Enfeksiyon ağır ve inatçı ise tedavi gerektirebilir. Şayet gebelik sırasında enfeksiyon alınmışsa mutlaka doktorunuza danışınız.
Korunma : Çiğ veya az pişmiş etleri yemeyiniz. Çiğ etleri elledikten sonra ellerinizi yıkayınız. Elinizi, gözünüze ve ağzınıza değdirmemeyi alışkanlık haline getiriniz. Kedi dışkılarından kaçınınız.şBahçe ve toprakla uğraşırken eldiven giyiniz. Bütün meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayınız.
İnceleme Bırak