Tırnak yemek, psikolojik sorunların yarattığı bir rahatsızlıktır. Tırnak yeme alışkanlığı genelde küçük yaşlarda başlar ve ilerler. Tırnak yeme alışkanlığı nasıl oluşur? Nasıl ilerler?
Tırnak yeme alışkanlığının tıpta ki ismi, onikofajya’dır. Tırnak sürekli olarak ağza alınır ve kanatıp şekli bozulana kadar kemirilir. Bu nedenle tehlikeli de bir rahatsızlık gözü ile bakılır. Tırnak yeme alışkanlıklarının türleri vardır. Orta seviyede tırnak yeme alışkanlığı, dişler ile tırnakların uzamasına izin vermemektir.
Genelde bacak titretme, kıpırdanma, göz seğirmesi, saçla oynama tırnak yeme alışkanlığına benzer davranışlardır. Bu davranışların çoğunluğu altta bir kaygı ve korku barındırırlar. Orta seviyeden daha ciddi olan durumlarda tırnağın dibine kadar yenildiği durumlar karşımıza çıkar. Bu durum kişinin kendine zarar vermesi durumudur.
Genelde çocukluk ya da ergenlik döneminde, başlayan tırnak yeme ilerleyen yaşlar ile devam eder. Çok ender olarak yetişkin yaşlarda da ortaya çıkabilir. Yoğun korku, kaygı ve endişe ile başa çıkamama sorunu tırnak yemeyi oluşturur. Stres, sosyal ortamlarda yaşanan sıkıntılarda tetikleyebilir. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, tırnak yeme, stres ve heyecan yaratan durumlarda hızla ortaya çıkıyor. Sıkıntı ve boşluk hissi yaşayanlarda eksiklikleri doldurmak amaçlı yapılıyor. Sosyal açıdan tırnak yiyen insanlar toplumdan uzaklaştırılırlar. Çünkü, insanlar bu alışkanlığa sahip olan insanlardan iğreniyorlar. Olgun insan davranışı kabul edilmediğinden karşılarında ki insanı toplumda sosyal çevrelerinde görmek istemezler. Bu dışlanma nedeni ile artan stres ve başarısızlık duygusu tabloyu ağırlaştırır.
Genelde kozmetik bir sorun sanılan tırnak yemek ciddi bir psikolojik sorundur. Mutlaka tedavi için bir psikoloğa başvurulmalıdır. Yapılan terapiler ile sorun çözümlenebilmektedir. Tırnak yeme davranış bozukluğu çok ilerlemiş bir durumdaysa psikiyatr yardımıyla ilaç tedavisi ile desteklenen bir tedavi programı uygulanabilir.
İnceleme Bırak